Choď na obsah Choď na menu
 


O Katarinke

11. 3. 2009

Obrázok Obrázok Obrázok

Obrázok

Obrázok

20km severne od Trnavy v blizkosti obci Nahac a Dehtice sa nachadza zrucanina klastora Katarinka./pov. klastor svatej Katariny Alexandriskej/.Klastor povodne patril frantiskanskemu radu a bol zalozeni v roku 1618.Podla legendy sa na tom mieste zjavovala svata Katarina mlademu grofovi a pustovnikovy Janovi Apponyimu.V sedemnastom storoci bola niekolkokrat poskodena tureckymi vpadmi ci cisarskymi vojskami.V juki 1786 bol klastor dekretom cisara Jozefa II.zrusenyObrázok .

Prehlad najdolezitejsich udalosti v historii Katarinky.

-prvá tretina 15. storočia - za vlády Žigmunda Luxemburského stála na skalnatom výbežku kamenná gotická kaplnka na mieste dnešného presbytéria kostola sv. Kataríny.
-1617 - sv. Katarína sa zjavila Jánovi Mancovi z Dechtíc, ktorý tu oral.
Mladík Ján Apponyi - z grófskeho rodu z Jablonice - pustovníči v jaskyni pri kaplnke. Po násilnom odvlečení rodičmi domov na druhý deň umiera.
-1618 - 21. december - majiteľ panstva, gróf Krištof Erdődy, vydáva zakladaciu listinu pre kláštor františkánov
-1646 - obnova a prestavba - rozšírenie kostola a kláštora synom zakladateľa Gabrielom Erdődym a jeho manželkou Juditou Amade po vyplienení vojskami Juraja Rákociho I..
-1663 - prepad kláštora Turkami a po ich vypudení cisárskymi vojakmi, ktorí ho rovnako vyplienili a zavraždili tu sa ukrývajúcich šľachticov
-1683 - kláštor poškodený vojakmi Imricha Tőkolyho
-1701 - 9. január - znovuvysvätenie kostola po vražde lichtenštajnského vojaka rozhnevaným davom pri náslilnej verbovačke počas púte (1697)
-1710 - 9. september - v svätokatarínskom kláštore umiera na choleru, ktorej podľahlo viacero františkánov, známy náboženský spisovateľ píšúci už vtedy slovenčinou - Benignus Smrtník, autor diela "Kunšt dobre umríti".
-1782 - naháčsky farár Juraja Fándlyho sa sťažuje na nedaľký kláštor sv.Kataríny. Svoje rozhorčenie vyjadril aj v známom diele z r.1789: Dúwerná zmlúva mezi mníchom a diáblom (prvé dielo písané spisovnou bernolákovskou sovenčinou)
-1786 - 22. júl - cisár Jozef II. - ruší kláštor sv. Kataríny podobne ako mnoho iných, ktoré sa nevenovali charitatívnej alebo pedagogickej činnosti (spolu 738 kláštorov)
-1787 - 10. február - poslední rehoľníci vysťahovaní
-1788 - 1792 : opustený kláštor obývajú siedmi vojenskí invalidi z Trnavy, následne kláštor pustne a je búraný a rozoberaný na stavebný materiál
-1995 - 10. máj - založenie "Rádu sv. Kataríny" - na záchranu kláštora - dvanástimi organizátormi na Katarínke, v lete malebné zrúcaniny po storočiach opäť ožívajú príchodom prvých desiatok záchrancov

Obrázok


V sucasnosti sa o nu stara,rekonstruje obcianske zdruzenie Katarinka v spolupraci so Zdruzenim krestanskych spolocenstiev mladeze

Obrázok  

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok Obrázok Obrázok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrázok  

Obrázok

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Co chyba klastoru Katarinka?

(Fredo, 14. 7. 2013 2:41)

Urcite strecha, aby sa zachovala ta starostliva praca na muroch tohoto historickeho objektu. Trnavsky biskup ktory dostava dva miliony urokov rocne z Wells Fargo, urcite nato ma, aby to zastresil.